1. Hjem
  2. »
  3. Spørsmål og Svar

Spørsmål og Svar

Kaffe vekker følelser og spørsmål, så vi har samlet svarene på de vanligste spørsmålene her.

Klikk på kategoriene nedenfor for å gå til den valgte kategorien.

Om Kaffe

Hvor mye koffein er det i en kopp kaffe?

Hvor mye koffein en kopp kaffe inneholder avhenger blant annet av doseringen og volumet på koppen. Vanligvis oppgis det at en liten kopp kaffe på 135 ml inneholder ca. 80 mg koffein. Det kan imidlertid være vanskelig å gi et eksakt svar da koffeininnholdet også varierer rent naturlig avhengig av kaffebønnen. Grovt regnet oppgis det vanligvis at arabica kaffe inneholder ca. 1 % koffein, mens robusta kaffe inneholder ca. 2 %.

Hvordan oppbevare kaffe? 

Kaffe er et sensitivt produkt og oppbevares derfor best hvis den får ligge i originalemballasjen. Kaffens aromaer er flyktige og de eteriske oljene harskner raskt i kontakt med oksygenet i luften. I en godt forseglet pakke som oppbevares mørkt og kjølig, gjerne i kjøleskap, holder kaffen seg godt i ca. 10 dager.

Mindre kresne mennesker kan sikkert godta kaffen selv etter en måneds lagring. Men hvis kaffen utsettes for luft, lys og varme, ødelegges aromaene i løpet av noen timer.

Hvor mange kopper per pakke?

Hvor mange kopper kaffe en pakke er nok avhenger delvis av hvor sterk du liker kaffen din og hvor stor kopp du drikker.

Som regel kan man si at 1 kaffemål/ss pr 1,5 dl vann (6-8 g pr 1,5 dl) skal gi en standard styrke på kaffen. Så med en pakke på 450 g kan du forvente å få mellom 55 og 75 kopper kaffe (avhengig av hvor mye du bruker per kopp).

Hva er forskjellen mellom filterkaffe og presskaffe 

Den avgjørende forskjellen mellom filter kaffe og presskaffe er malingsgraden. Filterkaffe, er mer finmalt, mens presskaffe har en grovere maling.

Vår filterkaffe egner seg for tilberedning i kaffetrakter eller brygging i aeropress og med trakter og papirfilter. Presskaffens grovere maling egner seg derimot spesielt godt til perkulator, presskanner, aeropress eller over-/dryppkaffebrygging med for eksempel chemex.

Presskaffe i presskanne er spesielt fordelaktig når man ønsker mindre mengde kaffe, men den kan også brukes i en tradisjonell kaffetrakter.

Du finner vårt utvalg av filterkaffe her

Presskaffen vår finner du her

Hva er forskjellen mellom filterkaffe og kokekaffe? 

Den store forskjellen mellom filterkaffe og kokekaffe ligger hovedsakelig i malingsgraden. Filterkaffe, er mer finmalt, mens kokekaffe har en grovere maling.

De ulike malings gradene er også tilpasset ulike tilberednings metoder. Filterkaffen er tilpasset tilberedning i kaffetrakter eller brygging i aeropress og med bryggetrakt og papirfilter, mens kokekaffe er tilpasset tilberedning i kaffekjele.

Som regel er kokekaffe også litt lysere brent enn filterkaffe. Eller du kan snu på det og si at mørkere brent kaffe generelt ikke selges med malingsgrad tilpasset koke kaffe.

Du finner vårt utvalg av filterkaffe her

Du finner vår kokekaffe her

Hva er presskaffe ?

Presskaffe har en malingsgrad som egner seg spesielt godt til bruk og tilberedning i perkulator og presskanne når det ønskes mindre mengde kaffe. Malingen er grovere enn filter kaffe, men betydelig finere enn koke kaffe. Det er en kaffe med fyldig aroma som også egner seg for bruk i en tradisjonelle kaffetraktere.

Presskaffen vår finner du her

Hvordan lager man pulver / instant kaffe ?

Pulverkaffe er et tørket ekstrakt som løses opp i vann og produseres i en industriell prosess hvor bønnene blandes, brennes, males og tilberedes til en ferdig kaffedrikk som tilsvarer vanlig traktning. Vanninnholdet fjernes deretter ved tørking. Det vanligste er frysetørring og spraytørking (varmluft).

Löfbergs pulverkaffe er frysetørket. Det betyr at væsken fordampes til et konsentrat som ved -40 C fryser til et tynt lag som brytes i små biter og deretter tørkes under vakuum. Dette bidrar til å bevare kaffearomaen, men er mer komplisert og kostbart enn andre metoder.

Du finner vårt utvalg av pulverkaffe her

Hva er forskjellen mellom espresso og lungo ?

Forskjellen mellom espresso og lungo bestemmes av mengden vann som brukes når kaffen tilberedes. En lungo er faktisk en espresso men med en større mengde vann.

Både espresso og lungo lages i en espressomaskin hvor varmt vann under høyt trykk presses gjennom kaffepulveret i kort tid. En espresso inneholder ca. 25-35 ml mens en lungo er ca. 60-90 ml.

Inneholder espressokaffe like mye koffein som filter kaffe? 

Siden du doserer omtrent samme mengde kaffe for en enkel espresso som til en kopp traktet kaffe, inneholder de som regel også samme mengde koffein. Koffein er lett løselig, noe som betyr at du i begge tilfeller får i deg omtrent like mye koffein, men at konsentrasjonen er høyere i espressoen.

Det er også andre faktorer som kan påvirke koffeininnholdet i kaffe. Blant annet dosering og hvilken type kaffe du bruker. Koffeininnholdet varierer naturligvis avhengig av kaffebønnen, men grovt regnet oppgis det vanligvis at Arabica-kaffe inneholder ca. 1 % koffein og robusta inneholder ca. 2 %.

Regne eksempel for 100 % Arabica.

Dosering 8 g kaffe (koffeininnhold 1%) gir 80 mg koffein per kopp.

Filterkaffe

1,35 dl (135 g)

Koffeininnhold: 80/135= 0,6 mg/g

Espresso

3,5 cl (35 g)

Koffeininnhold: 80/35=2,3 mg/g

Iskaffe og Cold Brew

Må iskaffen oppbevares i kjøleskapet?

Nei. En uåpnet iskaffe trenger ikke oppbevares i kjøleskapet, men vi anbefaler (for den beste smaksopplevelsen) at du drikker iskaffen avkjølt. Produktene har en holdbarhet på 8 måneder uåpnet og dette gjelder både i romtemperatur og i kjøleskap (dog oppbevares ved maks 25 grader). En åpnet boks med iskaffe bør derimot oppbevares i kjøleskapet og drikkes innen et døgn.

Du finner vårt utvalg av ICE her

Inneholder Löfbergs iskaffe koffein?

Ja, vår iskaffe inneholder koffein. Det er ca. 46 – 51 mg koffein per boks avhengig av smak og oppskrift. Til sammenligning sies det vanligvis at en liten kopp kaffe på 135 ml inneholder ca. 80 mg koffein.

Klikk på det respektive produktet for å se det nøyaktige koffeininnholdet:

Hva inneholder Löfbergs iskaffe?

Våre ICE-er er melke- eller havrebaserte te-/kaffedrikker. Vi har utviklet en rekke ulike smaksprofiler med alt fra en søt-salt himmelsk smaksopplevelse med vår Salted caramel til mer kaffedominans i vår Espresso + melk til en søt og krydret Chai latte.

Klikk på det respektive produktet for å lese mer og se innhold:

Hvilke allergener inneholder Löfbergs iskaffe?

Flere av Löfbergs ICE-produkter er basert på melk og inneholder dermed laktose. Espresso + melk inneholder fortykningsmidlet guarkjernemel som personer med peanøttallergi kan reagere på.

For oppdatert informasjon, se alltid ingredienslisten på produktet:

Hva er forskjellen mellom Cold brew og iskaffe?

Den avgjørende forskjellen mellom Cold brew og iskaffe er tilberedningen og temperaturen på kaffen. Cold brew brygges lenge med kaldt vann, noe som gir en søtere og rundere kaffesmak, nesten helt uten bitterhet. Iskaffe lages i stedet av varmbrygget kaffe som kjøles ned. Dette fører til at de to variantene gir helt ulike smaksopplevelser.

Du finner vårt utvalg av ICE her

Du finner vårt Cold brew her

Hva er Cold brew?

Cold brew, også kalt kaldbrygget kaffe, brygges med kaldt vann i 16 timer, noe som gir en søtere og rundere kaffesmak, nesten helt uten bitterhet.

Vil du prøve å lage ditt eget kaldbrygg, finner du oppskriften her!

Du finner vårt Cold brew her

Inneholder Cold Brew noen unaturlige tilsetningsstoffer?

Nei, det er ingen unaturlige tilsetningsstoffer i Cold brew. Det er bare kaffe og vann.

Interessert i å lage din egen kaldbrygg? Se alle våre oppskrifter her

Du finner vår Cold brew her

Smaker Cold brew forskjellig fra varm filterkaffe?

Ja! Kaldbrygget kaffe smaker faktisk litt annerledes enn varmbrygget kaffe. Å brygge kaffe i kaldt vann gir en søtere og rundere kaffesmak, nesten helt uten bitterhet.

Du finner vårt utvalg av filterkaffe her

Du finner vårt kaldbrygg her

Kaffe og Helse

Kan kaffe forårsake høyt blodtrykk?

Kaffedrikking kan gi en lett og forbigående økning i blodtrykket, men personer som drikker kaffe regelmessig har ikke høyere blodtrykk enn de som ikke drikker kaffe. Mest sannsynlig er det koffeinet i kaffen som forårsaker denne midlertidige økningen i blodtrykket.

Hvis du har høyt blodtrykk og føler deg bekymret for å drikke kaffe, kan koffeinfri kaffe være et godt alternativ.

Er kaffe vanndrivende ?

Nei, kaffe er faktisk ikke vanndrivende i seg selv, men det kan gjøre at du trenger å tisse raskere. Koffeinet i kaffe stimulerer nyrene til å produsere urin. Dette betyr imidlertid ikke at du mister mer væske.

Er det nyttig å drikke kaffe?

Ja, moderat inntak av kaffe kan faktisk ses på som gunstig og kan til og med ha en positiv effekt på helsen vår!

I tillegg til at kaffe er oppkvikkende og øker vår konsentrasjonsevne og vår evne til å huske, har forskning vist at de som drikker 3 – 4 kopper kaffe om dagen for eksempel har redusert risiko for å lide av skrumplever, aldersrelatert diabetes og Parkinsons sykdom.

Er kaffe avhengighetsskapende?

Kaffe er ikke avhengighetsskapende på samme måte som f.eks. nikotin. Men den inneholder naturlig nok det mildt stimulerende stoffet koffein som gjør oss mer våkne.

Noen mennesker som er vant til å drikke kaffe og plutselig slutter, kan oppleve midlertidig hodepine. Det tar imidlertid bare noen få dager for kroppen å omstille seg og det er aldri noe problem å endre kaffeforbruket.

Hvilken kaffe er mest skånsom for magen?

En vanlig oppfatning er at lysere brent kaffe er det mest skånsomme for magen, men dette er faktisk ikke sant. Det er flere organiske syrer i kaffe som brytes ned ved mørkere brenning. En lysbrent kaffe, som en medium brent kaffe og kokekaffe, er derfor vanligvis mer syrlig, mens en mørkbrent traktekaffe kan være noe mer skånsom for magen.

Velg da gjerne en mørkere stek som vår Kharisma, Eko Mörrost, Crescendo eller Inferno.

Er det farlig å drikke kaffe når man er gravid?

Det korte svaret er nei, moderat kaffedrikking er ikke farlig når du er gravid. Imidlertid er det en viss påvist risiko for gravide kvinner som drikker store mengder kaffe. Studier har vist at høyt kaffeinntak under graviditet kan føre til økt risiko for spontanabort, forsinket fostervekst og andre graviditetsrelaterte problemer. Det anbefales derfor at gravide begrenser kaffeinntaket til 200 mg koffein per dag, noe som tilsvarer cirka 2 – 3 normalstore kopper kaffe.

Er det farlig å drikke kaffe mens du ammer?

Nei, det er ikke farlig å drikke kaffe mens du ammer. Den lille mengden koffein som overføres til barnet via morsmelken er så liten at det ikke skader barnet.

Du kan lese mer hos Livsmedelsverket

Hvilket næringsinnhold har kaffe?

Siden det ikke er den brente kaffen som konsumeres, men et ekstrakt (dvs. traktet eller kokt), er det næringsinnholdet i drikken som er interessant.

For 1 dl traktekaffe ser tallene slik ut:

Energi (kcal) 0,0

Energi (kJ) 0,0

Karbohydrater (g) 0,30

Fett (g) 0,00

Protein (g) 0,00

1 dl drikkeklar frysetørket kaffe (pulverkaffe) inneholder:

Energi (kcal) 2,0

Energi (kJ) 8,5

Karbohydrater (g) 0,40

Fett (g) 0,00

Protein (g) 0,10

Du kan lese mer hos Livsmedelsverket

Inneholder kaffe antioksidanter?

Ja, kaffe inneholder antioksidanter. En studie i Sveits* har vist at kaffe har en sterk antioksidanteffekt – til og med fire ganger mer effektiv enn grønn te.

Antioksidanter er et navn på stoffer som motvirker skadevirkningene av såkalte frie radikaler. Frie radikaler dannes normalt i ulike prosesser i kroppen, f.eks. ved sykdom eller hardt arbeid.

*J. Agric. Food Chem, 49, 3438-3442, 2001.

Tilberedning

Hvordan doserer jeg traktekaffe?

For å få skikkelig god kaffe i kaffetrakteren er doseringen avgjørende. For best resultat, bruk 1 kaffemål/ss per 1,5 dl vann (6-8 g per 1,5 dl). Ideell bryggetemperatur er 92-96°C, da utvikler kaffen sin fulle aroma og styrke. Husk også å oppbevare kaffen tørt og kjølig, gjerne i kjøleskap, i godt forseglet originalemballasje for best å bevare kaffens aromaer.

Åpnet emballasje bør brukes innen 10-14 dager.

Hvordan lager man god kaffe?

For at traktekaffen din skal smake skikkelig godt, er det viktig at du tar vare på kaffetrakteren. For best resultat bør du rengjøre trakteren og utstyret med jevne mellomrom. Følg deretter disse trinnene:

Ta ut kaffen som har vært oppbevart beskyttet mot både luft og varme

Sett inn et rent filter (kan skylles med vann før traktning)

Hell på riktig mengde med kaldt og rent vann

Fyll på med riktig mengde kaffe (6-8 g pr. 1,5 dl vann)

Be en bønn om at bryggeren din er god og holder en konstant vanntemperatur på 92-96 grader

Du kan lese mer om våre beste bryggetips her

Hva bør du gjøre hvis du bare vil lage en kopp kaffe?

Dessverre er det vanskelig å tilberede bare én kopp kaffe (i hvert fall hvis du ønsker å få skikkelig god kaffe).

Trekketiden er for kort til at kaffens fine aromaer har en sjanse til å komme frem. Til det kreves en kontakttid mellom kaffe og vann på 5-6 minutter, noe som ikke kan oppnås i en kaffetrakter for kun én kopp da vannmengden er for liten.

Et alternativ hvis du bare vil tilberede en kopp er å bruke pulverkaffe eller pressekaffe.

Presskaffen vår finner du her

Du finner vårt utvalg av pulverkaffe her

Hvilken malingsgrad skal jeg bruke til perkulator?

For en perkulator er en litt grovere malingsgrad mest egnet å bruke. Löfbergs pressekaffe har en maling som er spesielt tilpasset bruk og tilberedning i perkulator og presskanner. Det er en litt grovere malt kaffe med en fyldig aroma som også egner seg til bruk i en tradisjonell kaffetrakter.

Presskaffen vår finner du her

Kan man bruke presskaffe i kaffetrakter? 

Presskaffe har en grovere malingsgrad enn vanlig filterkaffe og er spesielt tilpasset tilberedning i perkulator og pressekanne. Presskaffe fungerer imidlertid helt fint å bruke i en tradisjonell kaffetrakter også.

Presskaffen vår finner du her

Hvordan koker man kaffe?

Kokekaffe, som du kan se av navnet, egner seg best til å «kokes» i en kaffekjele. For å lykkes med å tilberede virkelig god varm kaffe, følg disse trinnene:

Hold kjelen ren (for den beste smaken er det viktig å ta vare på kaffeutstyret)

Doser de malte kaffebønnene direkte i en kaffekjele med kaldt og rent vann (ca. 65 g kaffe/liter vann)

La kaffen småkoke uten å koke

Vent og la kaffen trekke i ca. 5 minutter

PS Hvis kaffen får koke, ødelegges noe av de fine aromaene og kaffen får en bitter smak. Noen dråper kaldt vann i tuten vil hjelpe gruten til å synke.

Du finner vår kokekaffe her

Hvordan lager jeg en Kaffe latte?

Du lager en kaffe latte ved å lage en dobbel espresso i et høyt glass og deretter fylle på med varm skummet melk. Prinsippet er vanligvis 20 % kaffe og 80 % varm melk. En kaffe latte serveres i et glass.

Oppskriften vår finner du her

Hvordan lager jag en iskaffe?

Kald kaffe blir stadig mer populært, men hvordan lager du egentlig en god iskaffe selv? Vi synes det er best når du gjør det slik:

  • Lag en enkel espresso i et høyt glass
  • Rør inn 1 ts sukker (når sukkeret smelter blir espressoen kremet)
  • Hell i 1,5 dl iskald valgfri melk slik at drikken blir gyllen
  • Server gjerne med kaffe-isbiter laget av sort mørkbrent kaffe

Bærekraft

Hvorfor jobber dere med bærekraftig utvikling?

Vi jobber med bærekraftig utvikling fordi det ligger i våre grunnleggende verdier å ta ansvar for miljøet vårt. Siden grunnleggelsen av selskapet i 1906 har vi hatt et genuint engasjement for samfunnet rundt oss. Da var lokalsamfunnet i fokus. I dag kan vi jobbe både lokalt og globalt for å ta ansvar for mennesker og miljø fra bønne til kopp. For oss sier det seg selv at kaffe både skal smake og gjøre godt.

Du kan lese mer om vårt bærekraftsarbeid her

Kommer Löfbergs kaffe fra ansvarlige plantasjer?

Vi gjør alt vi kan for at all kaffe vi kjøper inn og deretter selger blir håndtert ansvarlig i alle ledd. Noen eksempler på dette er:

Vi reiser mye og besøker kaffeprodusentene og deres familier (i gjennomsnitt 150 dager/år).

Vi kjøper kaffen direkte fra vekstlandene, så nær kilden som mulig. Dette gjør at vi også kan spore kaffen tilbake bedre.

Vi jobber for langsiktige relasjoner med våre leverandører for å kunne være med og påvirke utviklingen.

Vi har et regelverk som alle leverandører av råkaffe og te har signert.

Vi kjøper mye sertifisert kaffe, det vil si kaffe som er dyrket etter fastsatte kriterier for den respektive sertifiseringen/merkingen. En uavhengig part kontrollerer at dette er oppfylt.

Vi er en av verdens største importører av økologisk og Fairtrade-merket kaffe.

Du kan lese mer om vårt bærekraftsarbeid her

Hvordan transporteres kaffen fra plantasjene ut til butikkene?

For oss har det alltid vært viktig å ta ansvar for mennesker og miljø hele veien fra dyrking til sluttforbruker. Men veien fra kaffeplantasjene til brenneriet vårt i Karlstad er lang, og det er derfor viktig for oss å minimere fotavtrykket gjennom smart transport. Vi frakter derfor kaffen med båt og tog rett inn i brenneriet vårt, og ved å pakke smartere kan vi redusere antall transporter.

For distribusjon til butikk stiller vi høye miljøkrav ved innkjøp av frakt. Vi bruker QIII-verktøyet til å bistå, gjennomgå og vurdere transportkjøpere slik at de i sine anskaffelser har kriterier som gir bedre arbeidsmiljø, trafikksikkerhet og miljø for tung veitransport og persontransport.

Hvor kaster dere avfallet og utslippene fra fabrikken i Karlstad?

Vi sorterer alt avfallet vårt! Det eneste restproduktet vi har kalles «flarn», en membran som går av den rå kaffebønnen når den brennes. Disse tas så ut i form av pellets og brennes som biodrivstoff. Papp blir presset og går til materialgjenvinning, det samme gjør krympe- og strekkfilm laget av PE-plast. Kontorpapir blir også resirkulert. Brennbart søppel brennes i Karlstads fine anlegg på Heden, hvor energien utnyttes og brukes til fjernvarme. I tillegg sorterer vi glass, metallskrap, lysstoffrør, kompost, elektronisk skrap med mer og sender dette til gjenvinning.

Hva betyr sertifisert kaffe?

Sertifisert kaffe betyr at det er produktetikett på emballasjen som økologisk, Fairtade, Rainforest Alliance og UTZ.

For å kunne merke produktet ditt med et slikt miljømerke må kaffen være dyrket på gårder etter fastsatte kriterier som gjelder for den aktuelle sertifiseringen/merkingen. Dette kontrolleres så på alle nivåer fra produsent til produsent. De ulike sertifiseringene vi bruker har litt ulike fokus, men har alle som mål å påvirke mennesker og miljø på en positiv måte.

Hva står Rainforest Alliance for? 

Hva står fairtrade for?

Fairtrade er et uavhengig produktmerke med fokus på menneskerettigheter. Merkingen garanterer bonden en minstepris og også en ekstra premie til andelslaget. Det skaper bedre forutsetninger for dyrkere og ansatte til å forbedre sine arbeids- og levekår.

Fairtrade jobber også for å:

Kaffebønder og ansatte får bedre økonomiske forhold

Premie til investeringer i lokalsamfunn og næringsliv

Barnearbeid og diskriminering forhindres

Demokrati og retten til å organisere seg fremmes

Miljøhensyn og økologisk produksjon fremmes

Hvor mye får bonden som dyrket Fairtrade-kaffe av prisen jeg betaler i butikken?

En bonde som har dyrket Fairtrade-kaffe får som regel tilbake omtrent halvparten av det du som forbruker betaler i butikk. Det kan imidlertid være mer eller mindre avhengig av råvarepriser, valutakurser og en rekke andre faktorer.

Men en god ting med Fairtrade er at dyrkeren alltid er garantert en minstepris som dekker produksjonskostnadene, uansett hvor lav verdensmarkedsprisen er. I tillegg betales en premie som brukes til å utvikle lokalsamfunnet, for eksempel til nye skoler og helsevesen.

Kommer de ekstra pengene jeg betaler for Fairtrade til kaffebonden?

All sertifisert kaffe har et ID-nummer som følger kaffen hele veien fra kaffedyrker/kooperativ til kaffebrenneriet. Det betyr at du alltid kan spore hvor kaffen kommer fra og i etterkant også sjekke at pengene kommer fram til kaffebonden. Du kan også se hva den ekstra premien som kooperativet har fått er brukt til. Det kan for eksempel være nye veier, vaksinasjon, opplæring eller teknisk utstyr. Vi ser også selv når vi er ute og møter kaffebøndene hvilken utvikling som har skjedd på stedet.

Hva er International Coffee Partners? 

Sammen med andre familieeide kaffeselskaper startet vi International Coffee Partners i 2001. Det er et non-profit selskap med mål om å finansiere og drive egne utviklingsprosjekter for å bedre levekårene til småskala kaffedyrkere. Målet er å styrke kaffedyrkernes konkurranseevne ved å øke både produktiviteten og kvaliteten på kaffen og dermed forbedre levestandarden på en bærekraftig måte. Grunnmetoden er hjelp til selvhjelp og mange intervensjoner er knyttet til opplæring og praktisk opplæring.

Du kan lese mer om våre samarbeidspartnere her

Hva er de største utfordringene i kaffeverdenen i dag?

Det er store utfordringer i kaffeverdenen, ikke minst klimaendringer, den økonomiske ubalansen i kaffeverdikjeden og å bevare interessen for kaffedyrking blant fremtidige generasjoner.

Klimaendringer fører til uforutsigbare værforhold med alt fra kraftig regn, vedvarende tørke til mye annet som påvirker både kvalitet og avlinger negativt. Dette gjør det igjen vanskeligere for kaffebøndene å tjene penger og påvirker fremtidige generasjoners interesser til å fortsette å dyrke kaffe, noe som på sikt truer tilgjengeligheten av god kaffe.

Du kan lese mer om vårt bærekrafts arbeid her

Smaker økologisk kaffe annerledes?

Nei egentlig ikke. Det er ikke det at det er økologisk som avgjør hvordan kaffen smaker, men hvilke bønner som er brukt; hvilken type kaffebønne, hvilken kvalitet, når den ble høstet, hvordan den ble brent, hvordan den ble tilberedt osv.

Da kan det selvfølgelig smake bedre fordi du vet at det er dyrket på en god måte for miljøet (og for mennesker)!

Emballasje

Hvordan skal ICE-emballasjen sorteres?

Ikke kast emballasjen i søpla!

Våre ICE-er er pakket i CartoCan® – en pappløsning laget av fornybare råvarer som resirkuleres som papir på nærmeste gjenvinningsstasjon. Det lille tettebåndet (lokket) består av aluminium og er klassifisert som metall.

Hvordan skal kaffeemballasjen sorteres?

Kaffeemballasjen skal sorteres som følger:

  • Pappiret som papiremballasje
  • Posen som plast
  • Filter med kaffegrut sorteres som matavfall og kan komposteres

Hvorfor har dere papir rundt kaffeemballasjen?

Vår kaffeemballasje for malt kaffe består av en beskyttende papirinnpakning rundt en tynn plastemballasje. Denne kombinasjonen gjør igjen at mengden plast reduseres uten at det går ut over smaker og aromaer.

Hvordan kan dere ha så lang holdbarhet på kaffen deres?

Holdbarheten til en ubrutt kaffepakke kan være så lang takket være at vi pakker den uten oksygen, noe som bidrar til å bevare kaffens aromaer. At emballasjematerialet har høy barriere er også viktig for å hindre at oksygen trenger inn og at aromaene slipper ut.

Vi garanterer at kaffen i løpet av holdbarheten smaker og fungerer like bra som nybrent, så lenge den oppbevares i tett innpakning. En åpnet kaffepakke må oppbevares tett lukket, mørkt og kjølig, gjerne i kjøleskap. Slik kan kaffen smake like godt i ca. 14 dager etter at emballasjen ble åpnet.

Hvorfor er det ingen ingrediensliste på emballasjen?

Det er ingen ingrediensliste på emballasjen vår fordi det under betegnelsen «kaffe» kun kan selges produkter som utelukkende inneholder brente kaffebønner. Det er derfor ingen annen ingrediens enn kaffe i emballasjen vår. Hvis kaffebønnene derimot er blandet med andre ingredienser, skal dette tydelig fremgå av en ingrediensliste.

Diverse

Hvilket land drikker mest kaffe?

Landet som drikker absolutt mest kaffe er Finland. Med sitt gjennomsnittlige forbruk på ca. 12 kilo i året per person ligger de klart øverst på lista. Etter det er Norge nummer to på lista med ca. 9,9 kilo tett fulgt av Island (9 kilo), Danmark (8,7 kilo), Nederland (8,4 kilo) og så Sverige (8,2 kilo).

Ser man seg rundt i verden, topper de nordiske landene (pluss Nederland) listen over hvem som drikker mest kaffe. Mange tror at Sverige er det landet som drikker mest kaffe, men våre 8,2 kilo tar oss bare til sjetteplass.

Du kan lese mer på kaffe.no her

Hvilket kaffefilter bør jeg velge?

02 og 1×4 er betegnelser på forskjellige filterstørrelser. Hvilket kaffefilter du skal velge er basert på vinkelen og størrelsen på filterholderen.

Filtre med betegnelsene 1×2, 1×4 og 1×6 har samme vinkel, men forskjellig høyde – ca. henholdsvis 100, 125 og 150 mm. Filtre med betegnelsene 101 og 102 har en mindre vinkel og høyder på ca. henholdsvis 95 og 115 mm.

For å få et godt bryggeresultat er det viktig at vinkelen på filteret stemmer overens med filterholderens vinkel. Filteret skal hvile mot sidene av traktetrakten slik at vannet kan strømme gjennom kaffesengen og langs sidene gjennom hele filterholderen. Høyden på filteret er også avgjørende for hvor mange kopper du ønsker å brygge.

Hva slags olje ser du på kaffeoverflaten?

Oljen som du ser på kaffeoverflaten kommer fra, og er en naturlig del av, kaffebønnene og det er når du brenner kaffebønnen at oljen presser ut.

Kaffebønnen er kjernen i kaffetreets bær og som alle frø er kaffebønnen rik på energi (fettinnholdet i kaffeoljen er ca. 17%). Når du tilbereder kaffe, forblir det meste av oljen i gruten. Den lille mengden olje du kan se som en film på overflaten av koppen, bidrar knapt med energi til kostholdet. Utstyret du bruker kan imidlertid bli fett og bør rengjøres med varmt vann og oppvaskmiddel for ikke å gi den nytraktede kaffen en vond smak.

Hvorfor er bønnene fete?

Det er fett i kaffebønnen og når du brenner bønnene kommer dette ut i form av olje. Kaffeoljen er dermed en naturlig del av kaffebønnen og de eteriske oljene bærer mange av smakene i kaffen. Oljeinnholdet varierer for ulike bønner og et høyt oljeinnhold indikerer at kaffen er av høy kvalitet.

Dessverre er det ikke mye vi kan gjøre for å unngå at oljen siver ut av kaffebønnen under brenningen. Jo mørkere brenningen er, jo mer olje siver ut av bønnen. Dessverre skaper kaffebønnene noen ganger problemer ved maling og det er derfor viktig å rengjøre kvernen med jevne mellomrom

Hvor mye koffein er det i te?

Koffein finnes i de fleste typer te, men mengden koffein i te varierer avhengig av mengden te og hvilken type te det er. Som regel inneholder en kopp te mellom 15 og 22 mg koffein per dl, mens kaffe inneholder cirka 45 mg koffein per dl.

Mest koffein finnes i svart te, etterfulgt av grønn te og desidert minst koffein finnes i hvit te.

Når ble Löfbergs grunnlagt? 

Löfbergs ble grunnlagt i 1906 og vår lidenskap for kaffe har vært der siden den gang. Det hele startet med at brødrene Anders, John og Josef Löfberg solgte Löfbergs kaffe over disk i nærområdet. I over hundre år har vår lidenskap for kaffe som både smaker og gjør godt ledet oss, og i dag serveres Löfbergs over hele verden.

Du kan lese mer om vår historie her

Hvem eier Löfbergs? 

Kafferosteriet Löfbergs er en familiebedrift grunnlagt i 1906 av brødrene Anders, John og Josef Löfberg. I dag, over hundre år senere, eies fortsatt selskapet av Löfberg-familien, nå i tredje og fjerde generasjon.

Du kan lese mer om oss her