1. Hjem
  2. »
  3. Kaffeinspirasjon
  4. »
  5. Kaffekunnskap
  6. »
  7. Kaffens vei fra bønne til kopp

Kaffens vei fra bønne til kopp

Kaffes vei fra bønne til kopp er både lang og kompleks. Å dyrke og brenne kaffe er derfor et ekte håndverk – som krever kjærlighet, lidenskap og hardt arbeid. Men hvordan så egentlig reisen ut for kaffen i koppen?

Det hele starter med et frø. Frøet vokser så til et såkalt kaffetre hvor det røde bæret vokser. Kaffe, som kirsebær, er en steinfrukt og det er kjernene til bæret (best kjent som kaffebønner) du vil spise. Men prosessen fra frø til bønne er litt mer avansert enn mange kanskje først tror.

Kaffetreet vokser vanligvis i fjellskråninger og bærene modnes til forskjellige tider. På samme tre, eller til og med på samme grein, kan det dermed være umodne, halvmodne og fullmodne bær samtidig. Dette fører til at man må plukke bær fra samme tre flere ganger. På grunn av det tøffe og vanskelige terrenget, plukkes størstedelen av all kaffe i verden for hånd. Det er i utgangspunktet bare i deler av Brasil det foregår mekanisk høsting i større skala.

Etter at bærene er plukket fra kaffetreet skal de tørkes og renses. Det finnes litt forskjellige metoder for dette hvis prosesser gir kaffen ulik karakter, men hovedhensikten er den samme – å trekke ut selve kaffebønnen.

Kaffens vei inn i brenneriet

Ettersom kaffe vokser i tropisk klima langs ekvator, er veien fra kaffeplantasjene til brenneriet vårt i Karlstad lang. Smart transport er derfor viktig. Kaffen vår fraktes over havet med båt og deretter med tog rett inn i brenneriet vårt. Og ved å pakke smart kan vi også redusere antall transporter.

Vel inne i brenneriet blir kaffebønnene i sin tur brennt for å få frem deres unike smak og aroma – en prosess som vi gjør med kjærlighet, omsorg og stor lidenskap.

Fordi det er så mye som kan påvirke kaffens unike smaksegenskaper, og fordi smaken på bønnene kan variere fra sesong til sesong, smaker vårt smaksteam opp til 300 kopper hver dag. Alt for å kunne sikre den gode smaken.

Kaffes vei fra bønne til kopp er lang og kompleks. Men underveis har kaffen i koppen din fått mye kjærlighet.