Kaffens historie

Kaffens historie frem til i dag er lang. Men nøyaktig hvordan og når det startet er ikke kjent med sikkerhet. Ifølge en gammel legende startet det hele i Etiopia for flere hundre år siden med en hyrde og dansende geiter.

Det sies å ha vært i 500-tallets Etiopia at gjeteren Khaldi oppdaget til sin overraskelse at geitene hans begynte å oppføre seg rart etter å ha spist noen rare røde bær. Geitene ble sprudlende av energi og skal til og med ha begynt å danse. Khaldi smakte på bærene av ren nysgjerrighet og ble snart like full av energi som geitene hans. Etter det gikk det ikke lang tid før oppdagelsen av den oppkvikkende (og nesten magiske) effekten av de røde bærene spredte seg. Noen munker fra et kloster i nærheten tok på seg å koke de nyoppdagede bærene og kort tid etter ble klosteret kjent som «det våkne klosteret».

Første brente kaffebønnen

Flere år senere, i løpet av 1200-tallet og denne gangen i Jemen og byen Mocca, begynte de å brenne kaffebønnen for første gang. Det sies da at drikken og koffeinen i den hovedsakelig ble brukt til medisinske formål. Derfra spredte kaffeplanten seg til India og Sørøst-Asia og senere videre ut i verden.

Kaffens entré i Europa

Det var først på 1600-tallet at kaffen kom inn i Europa og like etter kom de første kaffehusene. Den første kaffen (som da ble ansett som medisin) kom til Sverige først i 1685.

Kaffens historie i Sverige

Det var først på 1600-tallet at kaffen kom inn i Europa og like etter kom de første kaffehusene. Den første kaffen (som da ble ansett som medisin) kom til Sverige først i 1685. I Sverige ble kaffe populær i adelige kretser på 1700-tallet. Etter det tok det helt til midten av 1800-tallet før kaffekulturen spredte seg til hele landet.

I løpet av andre halvdel av 1900-tallet økte kaffeforbruket i Sverige betydelig. I dag tilhører vi svensker til og med et av landene som drikker mest kaffe i verden.

Kaffe i dag

Kaffens historie er lang, men i dag er kaffe en av verdens mest populære drikker. Så mange som 125 millioner mennesker er avhengige av kaffedyrking for sitt levebrød. Og den årlige kaffehøsten er for tiden over 160 millioner poser.