Kaffeland og smak

Visste du at en enkelt kopp kaffe krever hele 64 kaffebønner? Dette tallet er bare én av mange faktorer som påvirker den fantastiske smaken av kaffe. Alt fra kaffetypen til hvor i verden kaffen kommer fra spiller avgjørende roller for å skape kaffens unike smaksprofiler.

Kaffe vokser best i tropisk klima rundt ekvator hvor det er både jevn temperatur og nedbør. Kaffe dyrkes derfor ikke kommersielt i Europa da klimaet ikke er egnet og kaffeplanten er svært følsom for frost.

Kaffeland

Avhengig av hvor i verden kaffen dyrkes, påvirkes kaffens unike smaksegenskaper – det kan dreie seg om alt fra hvor fruktbar jorda er, vær, klima, om kaffen får vokse i skygge eller sol og hvordan man tar ta vare på den etter at den er høstet.

De beste resultatene oppnås vanligvis ved å blande kaffe med forskjellige egenskaper og fra forskjellige kaffeland. Den brasilianske kaffen har en mild, søt og lett nøtteaktig smak og fungerer godt som base i kaffeblandingen. Blandingen blir deretter supplert med mer aromatiske og syrlige kaffevarianter fra hovedsakelig Colombia, Mellom-Amerika og Øst-Afrika for å få en velbalansert, fyldig og fruktig smak. Nedenfor får du mulighet til å lese mer om de enkelte kaffelandene.

Brasil

I Brasil dyrkes kaffe i solen på store områder i relativt lav høyde. En typisk kaffe fra Brasil er rund på smak med en nøtteaktig smak og lav syre. Kaffen får tørke i solen, som igjen gir sødme.

Vi bruker ofte kaffe fra Brasil som base i mange kaffeblandinger og blander deretter inn kaffe fra andre deler av verden for å gi den ekstra krydder og smak.

Colombia

Her vokser bønnene i regnskog i stor høyde, gjerne i skyggen av frukttrær. Den langsomme veksten får sukkerene til å utvikle seg. Som gir fylde, lang ettersmak og balansert syre.

Etiopia

Etiopia er opprinnelseslandet for kaffe. Her vokser kaffen i stor høyde i fruktbar jord. Etiopiske kaffebønner har en krydret smak og en frisk syre med intense sitrustoner. Blant kaffekjennere er derfor etiopisk kaffe kjent for å ha en av kaffeverdenens mest unike smaker.

Kenya

Kaffe fra Kenya dyrkes vanligvis i solen uten skygge, noe som gir kaffen en søt, bæraktig og interessant smak. I en god Kenya-kaffe finner du en sunn syre og intense toner av solbær.

Tanzania

Bønnene fra Tanzania dyrkes i solen i stor høyde, i mineralrik jord i gamle vulkanskråninger, noe som gir kaffen en frisk, floral syre som minner om tropisk frukt.

De ulike kaffesortene

Det er to hovedtyper kaffe som dyrkes kommersielt: Arabica-kaffe og Robusta-kaffe. De to variantene er litt forskjellige, og av disse regnes ofte arabica kaffe som den absolutt beste kaffevarianten. Og det er arabica-kaffe som igjen utgjør mesteparten av verdensproduksjonen – rundt 60 prosent mens robusta-kaffe utgjør 40 prosent.

Arabicakaffe

Arabica-kaffe er den opprinnelige arten fra Etiopia, men i dag dyrkes Arabica-bønner i mange land og de utgjør omtrent 60 prosent av all kaffe som dyrkes. Smaksprofilen er på sin side myk og aromatisk, noe som gjør den til den mest populære i vår del av verden og vanligvis koster det. Kaffe er imidlertid svært krevende å dyrke fordi den vokser høyt oppe i fjellskråningene og er en relativt følsom art.

Andre typer kaffe

En annen, litt mer motstandsdyktig variant er robusta kaffe. Den kan dyrkes i lavere høyde og har en annen og litt mer rund form. Robustabønnen er fyldig, men har en mindre kompleks og mer bitter karakter. Robusta bønner er også vanligvis stekt hardere.

Det finnes også en mer eller mindre viltvoksende kaffeart, liberica-bønnen, som i dag ikke har noen kommersiell betydning. Disse forekommer imidlertid hovedsakelig i Vest-Afrika.